Plantenextracten als Atternatives naar chemische Insect afweermiddel

plantenextracten als atternatives naar chemische insect afweermiddel


Geleedpotigen zijn gevaarlijke vectoren van agenten van dodelijke ziekten, die als epidemieën of pandemieën uit de toenemende wereldbevolking van mens en dier raken kunnen. Onder hen zenden teken meer pathogen soorten dan enige andere groep bloed-voeding geleedpotigen wereldwijd. De effectieve en eco-vriendelijke controle van teek vectoren in een voortdurend veranderende omgeving is dus een cruciale uitdaging.

Een aantal roman routes zijn geprobeerd ter voorkoming en bestrijding van door teken overgedragen ziekten, met inbegrip van de ontwikkeling van (i) vaccins tegen virussen vectored door teken; (ii) op feromoon gebaseerde controle-instrumenten, met speciale verwijzing naar de "lokken en doden" technieken; (iii) biologische controle programma's beroep op teken natuurlijke vijanden en ziekteverwekkers; en (iv) de geïntegreerde gewasbescherming praktijken ter vermindering van de teek interacties met dieren. De uitgebreide tewerkstelling van acariciden en teek insectenwerende middelen blijft echter nog steeds de twee meest effectieve en kant-en-klare strategieën.

Helaas, de eerste is beperkt door de snelle ontwikkeling van resistentie bij teken, evenals door ernstige milieu-overwegingen. Aan de andere kant, is de exploitatie van installaties als bron van effectieve teek insectenwerende middelen vaak veelbelovend. We herzien hier, huidige kennis over de effectiviteit van plantenextracten als acariciden of insectenwerende middelen tegen teek vectoren voor de volksgezondheid, met speciale verwijzing naar de Schapenteek, Ixodes persulcatus, Amblyomma cajennense, Haemaphysalis bispinosa, Haemaphysalis longicornis, Hyalomma anatolicum, Hyalomma marginatum rufipes, Rhipicephalus appendiculatus, Rhipicephalus (Boophilus) microplus, Rhipicephalus pulchellus, Rhipicephalus sanguineus en Rhipicephalus turanicus.

Drieëntachtig plant soorten uit 35 botanische gezinnen werden geselecteerd. De meest voorkomende botanische families misbruikt als bronnen van acariciden en insectenwerende middelen tegen teken waren Asteraceae (15% van de geselecteerde studies), Fabaceae (9%), Lamiaceae (10%), Meliaceae (5%), Solanaceae (6%) en IJzerhardfamilie (5%). Regressieanalyses vergelijking bleek dat de literatuur met ongeveer 20% per jaar groeide (periode: 2005-2015).

Ten slotte, in de laatste sectie inzichten voor toekomstig onderzoek worden besproken. We gericht op sommige waarschuwingen voor toekomstige gegevensverzameling en analyse. Huidige kritische punten hebben voornamelijk betrekking op met (a) niet uniforme methoden gebruikt, waardoor een deugdelijke vergelijking van de resultaten; b onjuiste geteste concentraties, vaak 100% concentratie overeenkwam met het bruto extract, waar de exacte bedragen van uitgepakte stoffen onbekend zijn; en (c) niet homogene grootte van geteste teek stadia en soorten.

Overall, de kennis die is samengevat in deze review nuttig kan zijn voor vergelijkende screening door uitgebreide nummers van plant-gedragen preparaten, teneinde de nieuwere en veiliger teek controle-instrumenten.